Wat doet een studiekeuzecoach?

Een studiekeuzecoach is een professional die individuen begeleidt bij het maken van een weloverwogen studiekeuze.

Studiekeuzecoaches kunnen studenten van alle leeftijden helpen, zoals

  • middelbare scholieren die een studie willen kiezen na het behalen van hun diploma
  • studenten die van studierichting willen veranderen, of
  • zelfs volwassenen die een carrièreswitch overwegen

Belangrijkste doel van een studiekeuzecoach

Het belangrijkste doel van een studiekeuzecoach is om de student te helpen bij het verkennen van verschillende studie- en carrièremogelijkheden en het identificeren van hun interesses, sterke punten, waarden en doelen. Dit proces begint meestal met het voeren van gesprekken en het stellen van gerichte vragen om goed inzicht te krijgen in de persoonlijkheid, voorkeuren en motivaties van de student. De studiekeuzecoach kan ook gebruikmaken van verschillende instrumenten en tests om de student te helpen bij het verkennen van zijn of haar persoonlijkheidskenmerken en carrièremogelijkheden.

Op basis van deze verzamelde informatie kan de studiekeuzecoach de student begeleiden en adviseren welke studierichtingen aansluiten bij de voorkeuren en talenten.

Hoe pakt TraineesPoint het aan?

Een studiekeuzecoach speelt dus een waardevolle rol bij het maken van de juiste studiekeuze. Bij TraineesPoint bespreken we tijdens de intake wat de vraag van de student is en hoe er zo goed mogelijk daarin gecoacht kan worden. Tijdens de sessies wordt er gebruik gemaakt van een aantal tests die duidelijkheid geven in de voorkeuren en talenten. Zo wordt er gebruik gemaakt van de LINC interessevragenlijst voor Loopbaan en Studiekeuze, en – afhankelijk van het studiekeuzetraject – het DISC profiel. Daarnaast zijn er ook één of meerdere adviesgesprekken. Wil je graag meer weten over onze aanpak? Bekijk de informatie over studiekeuze begeleiding.