Wat is DISC eigenlijk?

Regelmatig komen er bijdragen voorbij over DISC. Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt wat is DISC eigenlijk? Het zal wel een of andere test zijn, maar wat moet ik ermee en wat heb ik eraan. Tijd voor een korte uitleg over wat DISC is en wat jij er mee kunt.

Het DISC® instrument is gedragstest gebaseerd op het werk van William Marston ‘The Emotions of Normal People’. De basis is al bijna 100 jaar geleden gelegd in 1928! Wat ook goed is om te weten, is dat DISC uit gaat van gezond gedrag, het is dus geen model om ongezond gedrag op te spore of iets in die trant. We kijken gewoon naar gedrag en de communicatie die daarbij hoort, zodat je daar inzicht in krijgt en je je talent in kunt zetten in je werk of je omgeving. Als je dat doet geeft dat energie en groei je verder.

Het voordeel van DISC

Eenvoudig maar zeer doelgericht en betrouwbaar, mensen die het DISC assessment hebben gedaan herkennen zichzelf in de stijlen die in de rapportage naar voren komen, de validiteit ligt rond de 90%. Over het algemeen zijn ze ook zeer tevreden met de praktische insteek van het model. Het is bruikbaar voor iedereen! Het maakt dus niet uit wat je doet of waar je voorkeur ligt, iedereen snapt DISC en de mensen die ik in de loop van de jaren voorbij heb zien komen, zijn altijd weer positief verrast met de uitslag van de rapportage. Je neemt namelijk ook een volledig en duidelijke rapportage mee naar huis of naar je team, waarin je alles nog eens rustig na kunt lezen of in teambesprekingen terug laat komen. Er zit namelijk ook een heel interessant en bruikbaar plan van aanpak bij de rapportage.
Het DISC model brengt voorkeursgedrag en –communicatie in kaart. Hiermee kun je je eigen voorkeuren in verschillende omgevingen in beeld brengen en ook die van anderen. Mensen hebben vaak voorkeur voor een rustig of een snel tempo, meer extravert of introvert. Daarnaast hebben mensen verschillende prioriteiten, namelijk meer taak- of mensgericht.

Dan volgen er 4 hoofdstijlen

  • D (Daadkrachtig, Direct, Doener, Doelgericht)
  • I (Interactief, Inspirerend, Invloedrijk, Initiërend)
  • S (Stabiel, Samen, Sympathiek, Supportgevend ) en
  • C (Controlerend, Contentieus, Correct, Calculerend )

Vaak ben je een combinatie van 2 of zelfs 3 stijlen.

“Mensen zijn weleens wat sceptisch, omdat je het gevoel krijgt in een hokje te moeten passen”

Hierdoor begrijp je wat jezelf en anderen motiveert en waarom jij en anderen bepaalde keuzes maken of op een bepaalde manier communiceren. DISC bevordert de communicatie, helpt relaties te versterken en maakt jou en je team effectiever. Mensen zijn weleens wat sceptisch, omdat je het gevoel krijgt in een hokje te moeten passen. Dat is niet de bedoeling, natuurlijk heb je een eigen persoonlijkheid door hoe je in elkaar zit, wat je hebt meegemaakt, je levenservaring enzovoorts. Dat blijft zo, je wordt niet opeens een D of een SC, het is alleen een middel om met elkaar in gesprek te komen, inzicht te krijgen in je kwaliteiten en gedrag om tot het doel te komen; jezelf te blijven ontwikkelen en steeds meer te doen wat bij je past, zodat je plezier hebt in de dingen die je doet, omdat je merkt dat het energie geeft.

Nog een paar praktische voorbeelden hoe het je kan helpen; Ben je teamleider en loop je steeds tegen dezelfde dingen aan, bijvoorbeeld dat iedereen enthousiast aan opdrachten begint, maar niemand de puntjes op de i zet en dingen afmaakt? Dat kan liggen aan de voorkeursstijlen van de mensen die je in je team hebt, inzicht daarin is stap 1 om dingen te veranderen en te kijken hoe je werkprocessen en de communicatie kunt verbeteren. Een ander voorbeeld, je staat misschien voor een studiekeuze en weet dat je sociaal bent ingesteld en graag met mensen werkt, betekent dat dan dat je perse de zorg in moet of zijn er ook andere mogelijkheden die bij je passen? DISC helpt daarbij, het geeft je een breder perspectief.

Als je een carrièreswitch wilt maken maar niet goed weet wat je dan wilt, is het fijn om te weten of je taak- of mensgericht bent, van afwisseling houdt of eindeloos aan iets kunt werken, graag wordt onderbroken in je werk of juist niet en ga zo maar door. Wellicht sta je op het punt een nieuwe medewerker aan te nemen in je team, je wilt weten wat een aanvulling is, zodat er variatie is in het team in plaats van allemaal dezelfde profielen, dan is DISC ook weer een fijne tool om hier inzicht in te krijgen en de juiste persoon aan te nemen.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je kennismaken met DISC of het ingaan zetten voor jezelf of je onderneming, dan vinden we het leuk om van je te horen. Dat kan ook online als je dat fijner vindt. Neem gerust eens contact met ons op. Je vindt onze gegevens op de website van TraineesPoint.