De studiekeuzetest; is dat nu verspilde tijd of toch wel nuttig? In dit blog kijken we naar de mogelijkheden die een studiekeuzetest kan geven en of dat slim is om te doen.
Snel…snel…snel
Bij het maken van keuzes of het zoeken naar oplossingen zijn we vaak geneigd om dit snel te doen. Dan kunnen we weer door. Jongeren hebben deze neiging ook. Keuzes maken valt eigenlijk niet mee, maar er steeds over nadenken is ook vervelend. Het kost energie en geeft een onzeker gevoel. Je weet ergens dat die keuze toch gemaakt moet worden.
Bij het maken van keuzes zijn we vaak geneigd om op zoek te gaan naar ‘de snelle oplossing’. Vaak om ons onzekere en onduidelijke gevoel weg te nemen en met plezier te kunnen richten op ons nieuwe doel. Vooral jongeren hebben deze neiging bij het maken van een hele ingrijpende keuze: de studiekeuze.
Het is ook logisch, want hoe moet je nu goed kiezen en hoe weet je nu al zeker wat je later wilt worden? Wat past er bij jou en als je dat al weet, hoe weet je nu dat je dit altijd wilt doen? (De vraag is of je voor ‘altijd’ moet kiezen maar dat is een ander onderwerp). De oplossing: google even en zoek naar een snelle studiekeuzetest: “Wat is het nut van een studiekeuzetest?” In elk geval dat je snel antwoord hebt.
Studiekeuzetest
Als je online een studiekeuzetest hebt gevonden, zijn deze vaak vrij algemeen. Er wordt in algemene zin gevraagd naar je interesses. Iedereen kent het voorbeeld wel dat als je invult dat je voorkeur hebt voor buiten werken, de uitslag weleens kan worden dat je onder andere boswachter kunt gaan worden. Er komen een aantal studies of beroepen naar voren die volgens de test bij jou passen. In de praktijk spreekt het je alleen vaak niet aan. Kortom: dan misschien niet zo’n goede oplossing, zo’n studiekeuzetest.
Wat heb je aan een test?
Helaas geeft een test je meestal niet direct antwoord op je studiekeuzevraag. Wat heb je er dan wel aan? Is er ook een goed kant aan de studiekeuzetest?
- Een test kan de start zijn van je zoektocht naar een studie die bij je past. Je moet ergens beginnen en dit is een makkelijke start.
- Er kunnen opleidingen en/of beroepen uitkomen waar je nog niets vanaf weet. Dit kan je op nieuwe ideeën brengen.
- Je kunt onverwachts iets tegenkomen wat je erg leuk lijkt en misschien gaat dat dan toch wel jouw keuze worden.
- Een test is een aanleiding om in gesprek te gaan. Er komen uitkomsten uit die je kunt bespreken met bijvoorbeeld je mentor, je vrienden of je ouders. Je hebt dan materiaal om mee te werken en samen te kijken wat wel of niet bij je kan passen.
- Je ontdekt door een test ook wat je niet wilt. Er komen waarschijnlijk ook dingen uit die je echt niet wilt, dat helpt ook bij kiezen. Waarom wil je iets niet en in welke studies en beroepen is dat aan de orde? Deze kun je dan naast je neerleggen. Dat kan ook richting geven. Er blijven dan vanzelf studies over die meer aantrekkelijk zijn.
Studiekeuzeadvies
We hebben nu gekeken wat het nut is van een studiekeuzetest. Als je meer hulp wilt bij het kiezen, dan kun je ook gebruik maken van studiekeuzeadvies. Daar gebruik je ook studiekeuzetesten, maar deze zijn meestal meer uitgebreid. Je gaat ook kijken naar jezelf, waar ben je goed in, wat vind je leuk en waar ligt je interesse. In combinatie met een studiekeuzetest kan dit zeker helpen bij het maken van een goede keuze.