Wat zijn de DISC kleuren?

Er zijn veel persoonlijkheidstests en assessments en vaak zijn kleuren daarvan een onderdeel. Waarom toch die kleuren? Die kleuren zijn er niet voor niets. Wij werken met het DISC profiel. In dit blog gaan we kijken naar de DISC kleuren. Wat zijn nu eigenlijk de DISC kleuren?

De DISC stijlen

Eerst even wat uitleg over de DISC stijlen voordat we overgaan tot de DISC kleuren.

Het DISC profiel bestaat uit 4 hoofdstijlen.

Dat zijn de volgende stijlen:

  • D (Daadkrachtig, Direct, Doener, Doelgericht)
  • I (Interactief, Inspirerend, Invloedrijk, InitiĆ«rend)
  • S (Stabiel, Samen, Sympathiek, Supportgevend ) en
  • C (Controlerend, Contentieus, Correct, Calculerend )

Vaak zien we dat een profiel uit een combinatie van 2 of 3 stijlen bestaat, maar het kan ook dat je gewoon 1 voorkeursstijl hebt.

DISC kleuren

De DISC kleuren

Je ziet dus in veel persoonlijkheidsprofielen en assessments vaak verschillende kleuren terugkomen.

Dat is ook bij het DISC profiel het geval. Bij de stijlen horen kleuren. Je begrijpt dat deze kleuren niet voor niets toegevoegd zijn aan de verschillende stijlen. Deze kleuren zijn ondersteunend aan de beschrijving van de stijl. Het is eigenlijk een hulpmiddel om de stijl nog beter te kunnen duiden. We beschrijven hieronder de kleuren en hun betekenis. Dan zie je gelijk waarom deze kleuren zijn toegevoegd aan de DISC profielen.

Wat zijn de DISC kleuren?

Stijl D heeft de kleur rood

Betekenis van de kleur rood. Om te beginnen is rood een warme en positieve kleur. Daarbij is rood een kleur die de aandacht vraagt en oproept tot actie. Rood wordt geassocieerd met energie, wilskracht, moed en vastberadenheid.

Stijl I heeft de kleur geel

Betekenis van de kleur geel. Geel bevat het meeste licht van alle kleuren en wordt geassocieerd met de zon en lentebloemen. Niet zo gek dus dat deze kleur ook staat voor optimisme. Deze kleur wordt ook wel de kleur van geluk en plezier genoemd en straalt energie uit.  Geluk, speels, vrolijk, daar staat deze kleur voor.

Stijl C heeft de kleur blauw

Betekenis van de kleur blauw. De kleur blauw straalt vertrouwen, eerlijkheid en betrouwbaarheid uit. Daarmee draagt deze kleur bij aan het opbouwen van loyaliteit. Tevens wordt blauw vaak geassocieerd met objectiviteit, rust, systematische en analytische kwaliteiten. Blauw staat ook voor professionaliteit.

De stijl S heeft de kleur groen

Betekenis van de kleur groen. Balans, harmonie en groei: dat is waar de kleur groen voor staat. Op mensen werkt de kleur kalmerend en zorgt groen voor rust, stabiliteit en vertrouwen. De kleur groen straalt ook iets verzorgends uit.

Kortom waarom dus DISC met kleuren?

Als je nu de beschrijving van de stijl leest en de beschrijving van de kleur dan zie je dat er zelfs letterlijk overeenkomsten zijn. Er zijn woorden die gebruikt worden in de stijlomschrijving die je terug leest in de DISC kleuren. De kleuren geven extra kracht en duidelijkheid aan de verschillende stijlen en het helpt ook om de stijlbeschrijving beter te onthouden.