Welke opleiding past bij mij?

In dit blog help ik je bij de vraag Welke opleiding past bij mij? Wanneer je op de middelbare school zit, is het namelijk nog best moeilijk om de juiste opleiding te kiezen.

Je weet niet wat je moet kiezen

De ene persoon weet als jong kind al wat hij of zij wil worden. Piloot, juf, brandweer zijn van die dingen die als kind vaak voorbij komen. Als het moment is aangebroken dat je echt die studiekeuze moet gaan maken, is dat vaak niet zo gemakkelijk als dat vroeger leek. Want welke opleiding past eigenlijk bij mij?

Er zijn enorm veel mogelijkheden. Het voordeel daarvan is dat je best wel heel gericht kunt kiezen wat bij jou past. Het nadeel is dat er zoveel keus is, dat je niet meer weet wat je nu precies moet gaan kiezen. Het is heel normaal om nog niet te weten wat je moet kiezen. Dat hoort ook bij de leeftijdsfase waarin je zit als je een studiekiezer bent. Je hersenen zijn nog in ontwikkeling en dan is plannen en sturing geven nog niet zo ontwikkelt als bij volwassenen. Toch zijn er gelukkig wel manieren om je hierbij te helpen.

Welke opleiding past bij mij

Waar kun je op letten?

  • Het eerste dat belangrijk is: begin op tijd. Het kiezen is een proces en het is fijn als je daar de tijd voor neemt. 
  • Denk na over je interessegebieden. Wat vind je je hele leven al interessant? Wat deed je vroeger al graag? Waar word je blij van?
  • Ga goed vergelijken. Je kunt op allerlei websites informatie vinden. Als je gaat vergelijken, kijk dan ook op de website van de opleiding naar de invulling; welke vakken krijg je, hoe is het verdeeld, enzovoort. En probeer te bedenken wat dan meer bij jou past.
  • Daarna ga je kijken. Je kunt de open dagen van de scholen gaan bezoeken.
  • Praat erover met je vrienden, familie, decaan en je ouders. Zo krijg je steeds meer informatie en ga je ook meer ontdekken wat je wilt in je studie en wie jij bent.

Welk type persoon ben je?

Voor het kiezen van een studie is het belangrijk om te gaan kijken wie jij bent. Houd je ervan om met mensen te werken of ben je meer taakgericht? Wil je liever alleen werken en af en toe overleggen of zit je graag samen met collega’s, overleg je graag veel en maak je liever samen dingen? Houd je van afwisseling of werk je liever langer aan één project en wil je dat eerst afmaken? Dit zijn een paar vragen die kunnen helpen om te kijken hoe jij als persoon in elkaar zit en wat je belangrijk vindt in je beroep later. Dat kan je weer helpen om de juiste studie te kiezen.

Welke opleiding past bij mij: een reminder

Je hoeft nu niet voor je leven lang al te kiezen. Je begint ergens en stap voor stap ga je verder. Je kunt later altijd nog weer bijleren, cursussen doen, omscholen of van baan veranderen. Het kan je dus ook helpen om te beseffen dat deze keuze niet definitief je verdere leven bepaalt. Het is een eerste stap op weg naar jouw toekomst.