Hoe voorkom je dat studenten vroegtijdig stoppen met hun studie?

Na de middelbare school gaan veel scholieren een MBO-, HBO- of universitaire studie volgen. Echter, veel studenten stoppen vroegtijdig met hun studie. Welke redenen zitten daarachter? En hoe voorkom je dat studenten vroegtijdig de opleiding verlaten? In dit artikel beantwoorden we deze vragen.

4 veelvoorkomende redenen waarom studenten vroegtijdig stoppen met studeren

Er zijn verschillende redenen waarom studenten vroegtijdig stoppen met hun studie. Hieronder enkele veelvoorkomende redenen:

  1. Studiekeuze: soms kiezen studenten een studie die niet bij hen past. Daardoor hebben zij geen interesse in de studie en hebben ze het gevoel dat ze de verkeerde keuze hebben gemaakt.
  2. Persoonlijke redenen: studenten kennen persoonlijke problemen, zoals familie-, gezondheids- of financiële problemen. Hierdoor zijn ze niet in staat om hun studie voort te zetten.
  3. Studielast: de studielast kan te hoog zijn voor sommige studenten, vooral als zij naast hun studie werken of andere verplichtingen hebben. Dit kan leiden tot stress en burn-outklachten, waardoor zij hun studie niet kunnen voortzetten.
  4. Slechte begeleiding: als studenten geen goede begeleiding krijgen van hun docenten of studiebegeleiders, dan kunnen zij zich niet goed voorbereiden op toetsen en examens. Dit kan leiden tot slechte resultaten en uiteindelijk het stoppen van de studie.

Het is belangrijk dat studenten de juist ondersteuning krijgen van hun school om hun studie succesvol te kunnen voltooien. Onder meer goede begeleiding en advies over de juiste studiekeuze spelen hierbij een essentiële rol.

Hoe voorkom je dat studenten stoppen met hun studie?

Er zijn verschillende oplossingen om te voorkomen dat studenten stoppen met studeren. Ten eerste is goede studiebegeleiding essentieel. Scholen moeten zorgen voor goede studiebegeleiding om studenten te helpen bij hun ontwikkeling. Dit omvat bijvoorbeeld individuele begeleiding, workshops over studievaardigheden en loopbaanbegeleiding.

Ook kwalitatief goed onderwijs is essentieel om studenten gemotiveerd en betrokken te houden bij hun studie. Elke opleiding moet zorgen voor goede docenten, up-to-date lesmateriaal en interactieve lessen om studenten te stimuleren en te inspireren.

Ook is een goede match tussen student en studie nodig: studenten moeten een opleiding kiezen die bij hen past en waarin zij geïnteresseerd zijn. Scholen kunnen studenten helpen bij het maken van de juiste keuze door het aanbieden van een studiekeuzetest of adviesgesprekken met studieadviseurs.

Deze maatregelen helpen om het aantal studenten dat vroegtijdig stopt met hun studie, te verminderen en studenten te ondersteunen bij het succesvol afronden van hun opleiding.

Welke rol kan DISC innemen bij het kiezen van de juiste studie?

DISC is een gedragsassessment dat inzicht geeft in de voorkeursstijlen en gedragingen van een persoon. Door gebruik te maken van DISC kunnen studenten beter begrijpen wat hun voorkeursstijlen en persoonlijkheidskenmerken zijn, en welke studierichtingen daar goed bij passen. Dit helpt om een betere match te maken tussen de student en de gekozen studie, waardoor de kans op succes en het afmaken van de studie groter wordt.

Het is belangrijk om op te merken dan DISC slechts één van meerdere factoren is die een rol spelen bij het kiezen van de juiste studie. Het is een handig hulpmiddel, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met andere factoren, zoals interesses, vaardigheden en loopbaanperspectieven. Daarom gebruiken we bij TraineesPoint DISC als onderdeel van een breder advies- en begeleidingsproces bij het kiezen van de juiste studie.

Weet jouw kind op dit moment ook niet welke studie bij hem of haar past? Of ben je zelf momenteel scholier op de middelbare school en weet je niet welke richting aansluit bij jouw interesses en vaardigheden? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.