Hoe weet je of de juiste persoon op de juiste plek zit in je team?

Dit kan een vraag zijn die zo nu en dan speelt. Waarom is het dan belangrijk dat de juiste persoon op de juiste plek zit? Dat geeft niet alleen werkenergie en voldoening aan die persoon, maar ook aan het hele team. Je doet dan namelijk dingen die bij je passen. Als je dat doet, dan groei je 8 keer zo snel, blijkt uit onderzoeksgegevens.

Het lijkt een logisch proces; je plaatst bijvoorbeeld een vacature voor een backoffice medewerker. De juiste persoon wordt gekozen na de sollicitatieprocedure en de samenwerking start. Het loopt goed, maar je merkt dat deze persoon na verloop van tijd wat verveeld raakt.

Dan blijkt dat deze persoon ook andere vaardigheden in huis heeft. Nadat een paar keer de telefoon is aangenomen, zien jullie dat sales hem of haar ook gemakkelijk afgaat. Je merkt dat dat deze persoon weer energie geeft. Blijkbaar was de functie van alleen backoffice voor deze persoon te eenzijdig. En als daar ruimte voor is, kun je gaan kijken of dit gecombineerd kan worden met een andere functie. Deze persoon kan dan deels ook bijvoorbeeld met binnendienst sales aan de slag.

Het kan zelfs zo gaan, dat deze persoon zich naar verloop van tijd volledig op sales gaat richten en je een nieuw persoon krijgt op de backoffice functie.

Hoe weet je nu waar dat talent zit en of iemand meer uitdaging of afwisseling nodig heeft?

Of dat iemand dat juist niet wil en het heerlijk vindt om gewoon te weten wat hij of zij moet doen en houdt van die rust en stabiliteit. Daar is de methode in DISC van de denkstijlen / teamrol heel bruikbaar in. Daarmee ga je zien hoe iemand graag het werk doet.

Er zijn 3 aandachtspunten:

  • Wat doe je?
  • Hoe doe je dat graag?
  • Waarom doe je het?

Voor het meeste werkplezier en de minste werkstress is de HOE het belangrijkst. Blijkbaar geeft dat de meeste voldoening. Als je dan ziet wat de teamrollen zijn, dan helpt dat mee om de juiste persoon op de juiste taken en functie te plaatsen. Je gaat eenvoudigweg zien wat wel past en wat niet past. Oftewel een energielek geeft.

Dus wie weet is het tijd om met jouw team te gaan ontdekken HOE de teamleden graag willen werken en gaat jullie dat veel opleveren. Dit geeft werkplezier, en helpt in de samenwerking en communicatie.

Wij staan graag klaar voor een vrijblijvende kennismaking en een passende training voor jullie team.